Administrar

Articles sobre literatura escrits pels amics de la llibreria Món de Llibres.

Cuentos completos de Flannery O'Connor. L’escriptora i el seus monstres.

FAUSTO | 27 Setembre, 2007 09:56

Llegeixo a  La gravedad y la gracia de Simone Weil  la següent  reflexió:

Literatura y moralidad. El mal imaginario es romántico, variado, el mal real, triste, monótono, desértico, tedioso. El bien imaginario es aburrido; el bien real es siempre nuevo, maravilloso, embriagante. Por lo tanto, la “literatura de imaginación” o es aburrida o es inmoral (o una mezcla de ambas). No escapa a esta disyuntiva como no sea que, a fuerza de arte, pase del lado de la realidad -cosa que sólo puede lograr el genio”.

Tot d’una em ve al cap, com exemple i demostració de la vigència d’aquest pensament, un conte Flannery O’Connor titulat Un hombre bueno es difícil de encontrar, conte que podem trobar en el llibre  Cuentos completos de l’editorial Lumen. O’Connor a força d’art fa veritat la reveladora cita de Weil. Només un geni té la capacitat de contar  un grapat de històries tan tremendes, estranyes i inclassificables com les que omplen les vuit-centes pàgines d’aquest volum i, a més, fer-ho sense caure en la vulgaritat i sense provocar el fastig i l’avorriment del lector.

El llibre consta de trenta-un relats, i m’atreveixo a afirmar que quasi tots ells, exceptuant-ne tal vegada quatre o cinc que pel meu gust no estan al mateix nivell dels altres, són absolutes obres mestres. La meva principal lectura d’estiu ha esdevingut un autèntic plaer i he afegit a la meva biblioteca un llibre genial. 

Flannery O’Connor és una escriptora gairebé desconeguda pel gran públic. Va néixer a Savanna, Geòrgia, l’any 1925. Filla única d’una acomodada família de descendència Irlandesa, des de ben jove es va dedicar a l’ofici de l’escriptura, però no va ésser fins l’any 1946 que va veure publicat el seu primer relat. L’any 1952 s’edità  Sang sàvia, la més coneguda de les seves novel.les i per la que va gaudir d’un gran èxit que la consagrà com una de les millors escriptores dels Estats Units. A partir de l’any 1951 una greu malaltia a la sang la va mantenir aïllada i convalescent a una granja de la família. Va morir 13 anys després, l’any 1964 a l’edat de 39 anys. Va ésser durant la aquesta llarga convalescència quan Flannery escrigué la major part de la seva obra. La  descripció magistral que ens fa del sud conservador, religiós i asfixiant de l’Amèrica profunda és d’una clarividència i d’una intuïció tan afinades que un no pot més que quedar admirat del talent i la penetrant psicologia que demostra en tots els relats.

El món de Flannery O´Connor és ruïnós, decadent, malaltís... Els seus personatges, grotescs i perversos, habiten unes pàgines plenes de supersticions i mentides mentre s’arrosseguen per camins equivocats implorant a Déu miracles per pur egoisme. Els fills, que la seva ploma turmentada va parir, poden ésser autèntics monstres o àngels adorables i sovint les dues coses a la vegada. Tots ells, sense saber-ho, estan a punt de transformar-se. Tots ells caminen cap a la perdició més absoluta o cap a la salvació   esglaiadora i terrorífica que l’escriptora els ha preparat. El sentit de la vida se’ls escapa  talment com als lectors se’ns escapa la visió total del món de Flannery O’Connor.

Hi ha una bellesa plena de misteri en aquests contes. Un transcorre imperceptible que batega en cada paraula, com un corrent lent i constant, que ens emporta i no ens deixa treure ull de la pàgina. Descobrir la “Literatura” en majúscules de Flannery O’Connor per primera vegada, és com fer un aguait dins una cova i deixar que, a poc a poc, els nostres ulls s’avesin a la foscor i vagin perfilant els enigmes que ens esperen, allà, amagats des de sempre. 

Fausto Puerto

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS