Administrar

Articles sobre literatura escrits pels amics de la llibreria Món de Llibres.

84, Charing Cross Road. Homenatge als llibres i als llibreters.

FAUSTO | 03 Juliol, 2008 08:00

      Aquesta és una d’aquestes petites peces, que apareixen sense cap pretensió i que per elles mateixes ocupen un lloc destacat dins les nostres llibreries. Catalogada dins el gènere epistolar, narra la història real entre dos personatges que van mantenir una amistat lligada per l’amor comú pels llibres i la lectura.  La relació que es desenvolupa entre la protagonista, escriptora de Nova York, i un llibreter de Londres en el marc de la segona guerra mundial, està plena, pleníssima, de tendresa, d’ironia i humor; d’amor irrefrenable pels llibres i la literatura, i és un cant també a la bondat i a l’amistat. El llibre està format per la correspondència que varen mantenir al llarg de vint anys els dos personatges que, tal com si fos un guió dramàtic, acaben per no arribar a conèixer-se mai. Dins aquestes cartes parlen de llibres, però també de confidències personals, de sentiments i d’esperances. La figura d’Helene t’arriba a enamorar, amb la seva espontaneïtat, sentit de l’humor i passió per la vida.

Parlar d’aquest petit gran llibre serveix com a excusa ideal per a entrar dins dues reflexions: la primera és reivindicar l’amor per l’objecte, el llibre, com un bell element. Trobar una bona edició, apreciar la textura del paper, l’olor de la tinta, el tacte dels lloms, és ja un marc ideal pel que conté, com triar una bonica copa per beure un excel.lent vi, que en un got de plàstic perdria molta part del seu encant. La protagonista del llibre té com a costum no comprar mai un llibre que no hagi prèviament llegit, i llavors el busca com a objecte preciós que vol conservar, cercant edicions acurades, traduccions correctes, il.lustracions.. 

L’altra reivindicació passaria per la figura del llibreter.
S’hauria de cultivar i potenciar la relació entre lector i llibreter. Igual que tothom té cura de l’ elecció d’un bon metge per tal de superar les seves dolences i carències físiques enlloc d’anar a la farmàcia i automedicar-se, s’hauria de mantenir la mateixa relació amb el llibreter. No és suficient amb realitzar compres compulsives de llibres guiats per la moda, pels suggeriments de crítics o revistes especialitzades. Tot això és necessari, és un bon punt de partida, però no hi ha res tan complet com la relació amb el llibreter, espècie de psicòleg del nostre intel.lecte, que ens pot arribar a conèixer, a conduir amb delicadesa per l’univers escrit, a determinar un camí propi i intransferible per a cada lector.

Hauria d’ésser com un deure per als aficionats a la lectura potenciar i tenir cura d’aquesta figura, tal com una planta fràgil i delicada que necessita d’un entorn propici per a créixer i donar fruits. A Manacor, entre altres millores que s’han anat notant en el poble durant els darrers anys (això no ho negarem), tenim la sort de que ha nascut i crescut una d’aquestes rares plantes en la figura d’en Fausto. Des d’una postura discreta i amable no es dedica a vendre llibres (això es relativament senzill) sinó que es dedica a propagar el seu amor per la literatura, a fer extensible la seva dedicació als llibres. Quan passem per la seva llibreria no podem restar indiferents, ens arriba una flaire que, com un perfum delicat i irresistible, ens impulsa a entrar i submergir-nos dins una illa (sí que existeixen) on la paraula pren el protagonisme, i on trobem un moment de recolliment i introversió, tal com una petita catedral de les lletres (com serà que dins una llibreria no ens atrevim a parlar fort?).

Serveixi això com a petit homenatge a tots els llibreters i molt especialment a Món de llibres i la rara planta que l’habita. Tinguem tots cura per tal de que segueixi creixent i propagant aroma de cultura pel centre del nostre univers quotidià.
 
Maria del Mar Riera


Gràcies a la tria i al bon gust d’un Llibreter ben conegut podem adjuntar aquest llistat d’altres llibreries que tenen blog. Si vosaltres, lectors, voleu aportar-ne algun més no dubteu en fer-ho.JORDI SÀBAT 2005

El llibreter (Catalunya)
Lectures de l’espolsada (Catalunya)
Diario de una libreria (Argentina)
El blog del librero humanoide (Argentina)
El cliente nunca tiene la razón (Argentina)
laie CCCB (Catalunya, sembla més un fotoblog)
Las chifladura bibliográficas de Maese Huvi (Espanya)
Libreros (Veneçuela)
Regina ExLibris (Espanya)
El blog de Negra y Criminal (Catalunya)
Els llibres de Proa Premià (Catalunya)
Repiso Libros (Espanya)

Le Scribe (França)
Rebel Booksellers Journal (EE.UU.)

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS