Administrar

Articles sobre literatura escrits pels amics de la llibreria Món de Llibres.

PREMI CIUTAT DE MANACOR D'ASSAIG 2015

FAUSTO | 30 Novembre, 2015 12:05

La revista Tresor dels Avis (1922- 1928) Premi Ciutat de Manacor d'assig Antoni M. Alcover 2015

.

Tresor dels Avis (1922-1928) va ser la primera publicació periòdica dedicada íntegrament al folklore en terres de llengua catalana. El seu objectiu fou la recopilació i preservació del corpus folklòric illenc. Andreu Ferrer Ginard, qui en va ser l’impulsor i el director, intentà posar en funcionament un projecte de recerca col·lectiva de folklore per mitjà dels Amics de la Tradició Popular, que no acabà de quallar. Posteriorment, Ferrer augmentà el radi de difusió i d’influència de la revista ampliant la subscripció a Catalunya i admetent col·laboracions de folkloristes catalans. D’aquesta manera aconseguí publicar a la revista una gran quantitat i varietat de materials folklòrics, fet que suposa el rescat de l’oblit i la pervivència d’un important cabal de saviesa popular.

D’altra banda, es mostra de les inquietuds culturals del moment la participació de col·laboradors de Tresor dels Avis en alguns dels grans projectes culturals de l’època com varen ser el Cançoner Popular de Mallorca, l’Obra del Diccionari i les missions de recerca per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

.

*** 

Margalida Coll Llompart (Pina, Algaida; 1978) és mestra, llicenciada en psicopedagogia i màster en llengua i literatura catalanes. La seva línia de recerca parteix de l’estudi de la figura i del llegat d’Andreu Ferrer i Ginard (1887-1975), especialment,  pel que fa a la seva aportació al folklore en llengua catalana. És col·laboradora del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears i membre del Grup d’Estudis Etnopoètics; ha participat en el projecte «La literatura popular catalana (1894-1959): protagonistes, actituds i realitzacions». Ha publicat articles en obres col·lectives i en revistes com Randa i Estudis de Literatura Oral Popular, així com el llibre Literatura oral i educació: simbiosi i complicitats (2014, amb Alexandre Bataller). Aquest treball La revista Tresor dels Avis (1922-1928): memòria, paraula i folklore ha rebut el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover 2015.

PREMIS CIUTAT DE MANACOR DE POESIA I TEATRE 2015

FAUSTO | 24 Novembre, 2015 12:11

Passatge a l'hivern. Premi Ciutat de Manacor de poesia Miquel Àngel Riera 2015

Sempre vaig creure que els anys més durs

eren els de la joventut; que cada decisió, cada errada

determinaria les línies tortes que tracen

la singladura sinuosa de tots els camins.

Però avui, quan la memoria és una motxilla pesada,

Una càrrega estimada però feixuga,

Trobo que la pujada pel corriol és més costeruda

I el dolor per les pèrdues més profund i nociu.

JOSÉ LUIS GARCÍA HERRERA  

...

Nascut a Esplugues de Llobregat (Barcelona) el 1964. Tècnic químic-alimentari, poeta, narrador i crític literari.

 

Va dirigir la revista El Juglar y la luna, va ser membre directiu de l'Acadèmia Iberoamericana de Poesia a Barcelona i membre fundador dels premis literaris "Ciutat de Sant Andreu de la Barca".

 

Ha publicat una vintena de llibres de poesia, dels quals destaquem: Lágrimas de rojo niebla (Premi Vila de Martorell 1989), Los Nuevos Poetas (Antologia de poesia jove, 1994), La Ciudad del Agua (Premi Elvira Castañón 1997), Los caballos de la mar no tienen alas (Premi Villa de Benasque 1999), Las huellas del viento (Premi María de Villar Berruezo 2004), Mar de Praga (Premi Blas de Otero de Majadahonda 2005), Las huellas en el laberinto (Premi Ciutat de Benicarló 2006), La huella escrita (Premi Mariano Roldán 2006), El recinto del fuego (Premi de poesia erótica-amorosa de l'Ateneu Guipuscoà 2007), Cuaderno de Britania (Premi Juan Alcaide 2010), Hielo (Premi Rei en Jaume 2011), La solitud (Premi Festa d'Elx 2011), El lento abandono de la luz en la sombra (Premi Germán Gaudisa 2013), Bella Ciutat Vella (Premi Paraules a Icària 2015) i A les portes del mar (Premi Miquel Peris Segarra 2015).

A l’any 2008 comença a escriure poesia en català i, des de llavors, conrea els seus poemes en les dues llengües.

Han traduït poemes seus al basc, francès, portuguès, italià i txec.

... 


 

Boom Boom Boom. Premi Ciutat de Manacor de teatre Jaume Vidal i Alcover 2015

Li diuen el concert del segle. L'esdeveniment del segle. Els artistes més importants del nostre temps s'han reunit per a una ocasió única. Les entrades, vint-mil, es van esgotar cinquanta-tres segons després de posar-se a la venda. No són ni Mozart, ni Beethoven, ni Bach, però la gent els adora. És música de merda, sí, i tot i això el públic els admira i la premsa els riu totes les gràcies. Poques hores abans de l'esdeveniment, té lloc una nova entrevista. L'Èric, l'intèrpret de la famosíssima cançó Boom Boom Boom, se sotmetrà a les previsibles preguntes de dos periodistes amb la despreocupació habitual. Però avui no li riuran les gràcies. Avui, per primera vegada, algú dirà prou a l'estupidesa de l'Èric. I a l'estupidesa dels seus seguidors. I a l'estupidesa de la humanitat sencera. Això sí que serà l'esdeveniment del segle.

XAVI MORATÓ

(Barcelona, 1983). Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (2006), ha cursat estudis de Direcció i Dramatúrgia a l'Institut del Teatre (2011-15) i a l'Obrador de la Sala Beckett (2015). És guionista de El Jueves des de 2006, on ha escrit centenars de pàgines per a la revista col·laborant amb diversos dibuixants i on també ha participat en projectes audiovisuals per a internet i televisió. Com a dramaturg, a més del Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover 2015 per Boom Boom Boom, ha guanyat el XXXIX Premi Born per Un peu gegant els aixafa a tots (2014). Igualment, ha estrenat més d'una dotzena d'obres en teatres de Barcelona com el Maldà, l'Almeria, el Regina o el Llantiol i en microteatres de diferents ciutats.

Presentació del poemari Fulles d'herba

FAUSTO | 04 Novembre, 2015 10:06

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS