Administrar

Articles sobre literatura escrits pels amics de la llibreria Món de Llibres.

La familía Amat. Relat honest

FAUSTO | 20 Maig, 2016 11:41

Sense pretensions arrogants ni artefactes literaris que haurien pogut resultar inoportuns o carregosos, Tomeu Matamalas opta per oferir amb “La família Amat” una novel·la històrica proveïda a parts iguals de qualitat, de modèstia i de sinceritat.

 

La família Amat es llegeix bé, molt bé; ens introdueix en una descripció prou encertada i equilibrada de l'entorn on els fets succeeixen, d'altra banda dramàtics; i deixa, al final, en el lector, la sensació de no haver perdut gens el temps, i en el nostre cas la d'haver descobert un creador potencialment capaç de rigor i de constància. No n'hi han faltat en la redacció de La família Amat. Només en qualque punt de les múltiples personals declaracions íntimes d'algun dels personatges embolicats en el drama hom descobreix petits anacronismes d'expressió que, en futurs treballs, es resoldran per l'experiència pròpia o pel guiatge d'un bon editor. Molt poca cosa i, doncs, cap problema. No serem nosaltres qui llencem cap pedra en aquest sentit.

La família Amat és una bona novel·la històrica, i és alhora un relat d'intriga ben lligat amb la definició genèrica anterior. L'ambientació ens situa al segle XV, a Mallorca, a Nàpols, a València, a Sicília, a Salamanca, ubicacions dels fets, dels debats teològics i de les venjances terribles que la novel·la narra, o de fets tangencials, com són el comerç d'aquell temps o les relacions polítiques, culturals i econòmiques entre aquests territoris. L'autor brufa amb noms d'il·lustres personalitats del pensament religiós —Llull, Agustí, Tomàs d'Aquino—, o històriques —Alfons el Magnànim, Ferrante de Nàpols, papes—. Usa les influències científiques d'aquella època, especialment en medicina, perquè una monja remeiera, sor Maria dels Malalts, és una de les protagonistes principals del llibre. Cita autors o títols d'obres literàries essencials en la formació de certes classes ben estants del moment, com ho devia ser la família dels Amat. Personalitats, obres i referents que configuren un àmbit versemblant i que enforteixen tant les raons de l'existència i dels neguits dels seus personatges com el context on es belluguen.

La ciutat de Mallorques, i l'illa, són els escenaris principals. Aquí, enteranyinats per una complexa xarxa d'enllaços, els personatges viuen, debaten sobre teologia, estudien Llull, estimen, es revolten contra imposicions culturals, oculten sentiments, confessen, enganen, protegeixen, maten. En el fons, és una història d'honor familiar. Hi ha també altres escenaris: convents de clarisses o de dominicans, cases a la Serra, lloc on poden amagar-se tant criminals mercenaris, el Tort Armengol, com fills il·legítims, sales del tribunal del Sant Ofici... Tot ben embastat. Un notari redacta la crònica dels fets que ha conegut en un judici sonat. El seu document manuscrit, descobert segles després, desvetllarà els secrets i les passions que confluïren en un procés del qual no en queda altra constància que aquesta al nostre parer ben recomanable ficció literària.

.

Miquel Rayó. Diario de Mallorca. Bellver 19/05/2016

LLIBRES INSPIRADORS

FAUSTO | 19 Maig, 2016 11:56

La família Amat. Tomeu Matamalas segueix apostant per la novel•la històrica.

FAUSTO | 06 Maig, 2016 17:18

     Per saber qui som cal mirar enrere, retrocedir en el temps. En el passat es troben moltes de les claus que ens ajuden a comprendre l'statu quo del present. Amb un coneixement profund de la nostra història ens estalviaríem haver de sentir molts desbarats que ens volen fer creure alguns ignorants. El coneixement ens ajuda a trobar la veritat.

Tomeu Matamalas (Manacor 1952) sempre ha optat per la via històrica a l'hora de donar contingut a les seves novel·les. La seva quarta obra narrativa, que porta per títol La família Amat (Món de llibres, 2016) no n'és cap excepció. Amb el recurs de la troballa d'un vell manuscrit a la biblioteca d'un casal antic, Matamalas ens transporta a la meitat del segle XV, un temps convuls, que restava sota el domini del poder eclesiàstic. El notari Damià Truyol és qui ens va narrant els episodis, coneixedor dels personatges que van sorgint i dels esdeveniments que conformen la trama. D'entrada apareixen els germans Joan i Blanca Amat, i seguidament es repassa la resta d'integrants del nucli familiar. El primer conflicte sorgeix quan Blanca, després de guanyar un certamen poètic fent-se passar pel seu germà, exposa que vol doctorar-se en Teologia. En aquella època les disputes entre els seguidors de l'escolàstica tradicional i els qui preferien els conceptes de Ramon Llull estaven a l'ordre del dia. Enveges i traïcions, conxorxes i crims, secrets i càstigs... van aflorant per mitjà de personatges com ara Martí Comes, Miquel Coll, Fra Guillem Caselles, Bartomeu Pujol, Pere Daguí... Però qui finalment ens ajuda a encaixar les peces i ens descobreix el perquè de tot plegat és Sor Maria dels Malalts.

Tomeu Matamalas crea una atmosfera d'intrigues i misteris apostant per un to neutre, concís, diguem-ne entre acadèmic i periodístic, que no defuig el gust pel detall i la creació d'atmosferes suggerents.

PERE JOAN MARTORELL

ÚLTIMA HORA, 1 DE MAIG 2016

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS