Administrar

Articles sobre literatura escrits pels amics de la llibreria Món de Llibres.

NEGRA i ELS MORTS AGRAÏTS. Premis Ciutat de Manacor de novel.la i assaig 2016. Pròximament a la venda

FAUSTO | 21 Octubre, 2016 13:00

 

L’extinció de la dinastia catalana i el cisma d’Occident. La ira de Déu, amb les desfilades dels penitents i la sibil·la anunciant la fi del món i el judici final. Els quatre genets cavalcant sobre la faç d’una terra marcada per l’estretor dels límits, per l’opressió de l’aire sota la volta d’un cel ple de mals averanys.

Negra ens transporta a un món en crisi per on desfilen personatges com na Saurina i el Bernat, acabats de casar; madona Ponça i madona Ximena, germanes de sang i de silencis; mestre Aragonès, prohom de la vila; la vella Joueta, cosidora i alcavota; laMaria i el Bartomeu, l’esclau Nicolau… totes històries de privacions i de turments, d’esperances i desitjos que es creuen dins el clos de lamuralla d’una vila que va ser pròspera i que, abans de tancar-se a l’embat de la esta, passarà comptes amb el passat.


Els morts agraïts parteix d’un cicle rondallístic on un acte caritatiu del jove protagonista—fer possible l’enterrament d’un mort— encadena una sèrie d’intervencions del difunt en favor del seu benefactor. Així és com el protagonista pot sortejar tots els obstacles i, generalment, acaba casant-se amb una princesa. Per arribar a aquest final, no poques versions representen el protagonista enemistant-se amb els seus pares i separant-se fortuïtament de la seva estimada, amb la qual acaba retrobant-se. Però a totes aquestes dificultats externes cal afegir la prova que per al protagonista suposa acomplir els termes d’un pacte segellat amb el difunt agraït.

La literatura catalana compta amb un corpus extens i representatiu de textos que reelaboren de diferents maneres la idea de la reversibilitat de favors entre vius i morts. Aquesta constant temàtica s’insereix de ple en una tradició universal que ha estat estudiada especialment a la llum dels esquemes argumentals més reiterats.

Els textos que hemanalitzat destaquen per la seva varietat, entre altres coses perquè pertanyen a gèneres narratius diferents: rondalles, llegendes, novel·letes, exempla i romanços

Tertúlia sobre Guillem Nadal. Un manacorí de Món

FAUSTO | 17 Octubre, 2016 17:08

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS