Administrar

Articles sobre literatura escrits pels amics de la llibreria Món de Llibres.

Vida e insólitas aventuras del soldado Iván Chonkin. El soldat genial.

FAUSTO | 19 Octubre, 2006 10:09

El soldat Iván Chonkin és l’antiheroi perfecte per fer-nos riure i gaudir de la lectura però també per demostrar-nos que els règims absoluts, com era el cas de la URSS durant el mandat comunista del tot poderós Stalin, sempre acaben convertint-se en caricatures d’ells mateixos i perden les raons de ser, a mesura que es fan més intransigents, intolerants i extremistes.

             L’any 1969 Vladímir Voinóvich acaba la seva obra més important, Vida e insólitas aventuras del soldado Iván Chonkin que es publicà a París l’any 1974 però que a Rússia no es pogué llegir, més que d’una manera clandestina, fins després de la Perestroika. Voinóvich seguint la tradició dels grans escriptors russos va cultivar la literatura satírica i crítica contra un règim amb el qual no estava d’acord i, per això, no només va ser expulsat de la Unió d’Escriptors Soviètics, sinó que va acabar essent desacreditat, detingut i finalment obligat a abandonar el seu país perdent a la vegada la nacionalitat. L’editorial Libros del Asteroide, continuant amb la seva magnífica labor de recerca de llibres inèdits, publica per primera vegada a Espanya aquesta obra imprescindible.

             La història comença amb l’aterratge forçós d’un avió de l’exèrcit roig al costat d’un petit i llunyà poblet rus. El pilot abandona l’aparell davant l’atenta i esglaiada mirada dels pagesos que s’han congregat al seu voltant  just després de l’accident. Ja que no es pot arreglar el motor, no queda altre remei que deixar abandonat la nau allà mateix. Un cop a la base el pilot notifica el succés i els seus comandaments  militars decideixen enviar algú a muntar guàrdia vora l’avió fins que arribin les peces que fan falta per reparar-lo. Aquesta missió és encomanada al soldat més inútil, ximple i prescindible de tot el quarter. El seu nom, Iván Chonkin. Un cop al seu destí Iván s’enamora d’una fadrina que viu sola a una casa veïna del lloc on ell munta la guàrdia. Mentre, esclata la segona guerra mundial i el soldat és oblidat pels seus superiors en aquell paratge.   

           A partir d’aquí el relat es complica i la història es ramifica d’una forma molt intel·ligent mesclant de mode magistral la sàtira i la ironia fins a acostar-se, com no podia ser d’altra manera, a la gran tragèdia costumista de la que els escriptors russos en són grans mestres. I és aquí on Voinóvich demostra el seu talent per mesclar la dramatúrgia amb la comicitat, l’èpica amb allò més íntim, regalant-nos detalls literaris que se’ns fitxaran a la memòria per a convertir-se en referents obligats. Inoblidable se’ns farà l’interrogatori i el monumental embolic que provoquen alguns comandaments de l’exèrcit per tal d’explicar les accions del soldat Iván Chonkin. És en aquest punt on el surrealisme i l’absurd de la situació, ens provoquen riallades constants i on ens queda molt clar que Voinóvich és un geni en el seu ofici. 

              Com moltes altres obres de la literatura que qüestionen i critiquen un determinat  règim o ideologia política, Vida e insólitas aventuras… puny allà on fa més mal, ridiculitzant als poders militars i als polítics fins deixar en evidència l’estupidesa integral dels seus màxims representats. Però la mirada crítica i la ploma afilada de Voinóvich no només es centra en els poderosos i els seus interessos, sinó que va molt més enllà i ens fa l’esbós d’un moment històric importantíssim entès des del punt de vista del poble humil,  treballador i sacrificat. Aquest mateix poble que, ignorant el que es cou a l’altra banda de les seves fronteres, lluita per conservar les seves costums i tradicions que tanmateix estan a punt d’esclatar en mil bocins i tot perquè uns quants “visionaris” així ho han decidit. Per això és important entendre la intenció amb la que fou  escrit un llibre com aquest.            

  Si un es posa a comparar, per exemple, dos llibres que també fan crítica del comunisme totalitari com són 1984 i Rebelión en la granja de George Orwell, amb aquest Vida e insólitas aventuras hom se n’adonarà ben aviat que les diferències són principalment d’estil i de forma però que les conclusions a les que arriben els dos autors són les mateixes. Orwell va haver d’inventar un país futurista i una granja d’animals parlants per tal d’establir unes similituds entre el que succeïa en la ficció i allò que passava en realitat. Rebelión en la granja es va publicar el mateix any que acabà la guerra i 1984 sortí a la venda cinc anys després, per tant els esdeveniments als quals fan referència ambdues obres eren recents i les novel·les, tan oportunes com necessàries. Voinóvich escriu la seva novel·la més de vint anys després dels fets que narra i viatja en el temps començant l’acció just abans de l’inici de la guerra. Així podríem dir que Voinóvich critica el comunisme des d’un punt de vista més realista i amb una perspectiva més àmplia. Reflexiona sense la necessitat d’emprar paràboles com a recurs i ho fa amb la coneixença absoluta de la qüestió. Barrejant la sàtira i el drama, Voinóvich aconsegueix explicar-nos quines eren les preocupacions quotidianes del poble rus i sobretot quines eren les seves pors.   

          Diu Horacio Vázquez-Rial en el pròleg del llibre que “la por ha estat sempre una part essencial de la existència russa, com ho són el vodka o el te”. Suposo que això dèu ser realment així, sobretot si tenim en compte les paraules  pessimistes de Voinóvich després de la caiguda de la URSS : ”El sistema rus arribà a la seva fi, però els russos romangueren.” 

  Fausto Puerto

Comentaris

  1. Eduard
    Ivan Chonkin, el fill del soldat Schweik

    Genial. L'he llegit per recomanació del meu llibreter (Pere, de Sa Llibreria, de Ferreries: gràcies!). M'he pixat de riure.

    La recomane. Literatura i humor.

    Eduard | 27/10/2010, 22:31
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS