Administrar

Articles sobre literatura escrits pels amics de la llibreria Món de Llibres.

La ciutat invisible. El somni d'un sobirà visionari.

FAUSTO | 14 Setembre, 2006 15:12

Emili Rosales (Sant Carles de la Ràpita 1968), escriptor, editor i col·laborador habitual dels diaris Avui i La Vanguardia, guanyà el premi Sant Jordi 2004 amb La Ciutat Invisible, la novel·la que comentam a continuació. 

            Un important galerista de Barcelona, Emili Rosell, rep en un sobre sense remitent la còpia d’un llarg manuscrit que conté les memòries d’un arquitecte aretí del segle XVIII, un tal Andrea Roselli. Està escrit en italià i du un títol: Memorial de la Ciutat Invisible. Encuriosit, el galerista, que coneix bé la llengua italiana, decideix traduir el manuscrit... 

            Aquest és el plantejament inicial d’una interessant novel·la contada per dos narradors que es mouen en el segle XVIII i en el XX, alternant-se d’una manera dosificada que ens manté intrigats fins a la darrera pàgina. 

            Emili Rosell, el galerista i un dels dos narradors de la història, ens explica que va néixer al delta de l’Ebre. De nin, jugant amb els seus amics per la Pedrera, un esvoranc abocat a la badia dels Alfacs, imaginava que havia trobat indicis d’una ciutat que ara restava submergida en el mar. En començar a traduir les memòries d’Andrea Roselli (l’altre narrador de la novel·la),  el galerista s’adona que l’arquitecte italià en el seu escrit conta com rebé l’encàrrec per part de Carles III de construir una ciutat en el lloc exacte on està Sant Carles de la Ràpita. 

            Utilitzant aquests dos narradors, Emili Rosales, l’autor, ens va contant una interessant història que, com hem dit, transcorre en l’actualitat i també en el segle XIII durant el regnat de Carles III, el sobirà visionari que volgué convertir Madrid en una sucursal de Nàpols. Segons explica en el seu Memorial, l’arquitecte Andrea Roselli havia vengut a Espanya acompanyant l’extraordinari muralista venecià Giambattista Tiepolo, a qui el rei contractà per a decorar el Palau Reial de Madrid. Per una sèrie de circumstàncies que no convé revelar, Carles III, envia Andrea Roselli a Sant Petersburg perquè n’estudiï les característiques i elabori un informe sobre la possibilitat de construir una ciutat similar en el delta de l’Ebre. Una ciutat que “faci entrar la Mediterrània fins el centre de la Meseta espanyola”. 

            D’altra banda, el narrador de l’actualitat, el galerista Emili Rosell, a més d’una història d’amor i d’amistats, ens conta una trama d’embulls polítics on no queda clar quin és el paper de cada partit en el projecte del transvasament de l’Ebre. 

            Ambdues trames, la del segle XVIII, basada en un episodi històric, i la que transcorre en l’actualitat, estan escrites en un magnífic llenguatge, clar i poètic, que no resulta mai embafador i que no perd mai l’interès. La informació històrica ens situa perfectament en el segle XVIII sense tenir mai la sensació que estam llegint un llibre de text; i la trama política de l’actualitat, està exposada d’una manera senzilla i sense entrar en qualificacions partidistes o ètiques. Els personatges són sempre creïbles i la resolució final és brillant. 

            És interessant assenyalar que la similitud dels noms de l’autor del llibre, Emili Rosales, el nom del galerista, Emili Rosell, i el nom de l’arquitecte, Andrea Roselli, no és ni casual ni gratuïta.  

Tomeu Matamalas.

Comentaris

  1. Jesús M. Tibau
    Jesús M. Tibau

    Un llibre interessant i ben trenat que va ser protagonista d'un dels meus jocs literaris

    Jesús M. Tibau | 08/09/2007, 14:36
  2. elveidedalt
    Re: La ciutat invisible. El somni d'un sobirà visionari.

    En vaig fer fa temps la ressenya també. Et convido a llegir-la

    http://malerudeveuret.blogspot.com/2006/10/de-lectura-dos-emili-rosales-la-ciutat.html

    elveidedalt | 17/09/2007, 22:27
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS